”Mas, mas, mas, over hele linja” …tenker noen kanskje og føler at miljøfokuset tar overhånd og det går litt fort i svingene. På nyhetene ser vi demonstrasjoner fordi folk ikke kommer seg til jobb med bil, uten å bli ”flådd” på veien. Ett skritt ad gangen er det visst noe som heter, det må jo komme noen bedre alternativer først.
Corkini tar ett skritt ad gangen og nå har vi jammen hatt 1-års jubileum;) Hipp hurra!!! Vi har møtt så mange fine mennesker som deler vår entusiasme. Mange setter pris på kork, noen elsker kork, andre synes det er et godt alternativ til skinn. Derfor ønsker vi å være 100% fri for animalske stoffer og kun ha ”skinnfrie” produkter i fremtiden.
Dette skriver Framtiden i våre hender om Corkini:
”Corkini: Nettbutikk med vesker og sekker laget av miljøvennlig kork og håndverkere fra Portugal. Kork er et svært miljøvennlig materiale og et bra alternativ til miljøbelastende skinn. Høsting av kork bidrar til at de viktige eikeskogene i Portugal ikke hogges og forblir et viktig hjem for et bredt mangfold av arter”. Les mer her
Bærekraftig mote, miljøvennlig mote, dyrevennlig mote og etisk mote, hører sammen og virker best sammen, vi har et hjerte som banker for viktige felles verdier. Og vi har møtt mange likesinnede som ønsker å gjøre en forskjell. Allsidige Joakim, sammen med Frida og flere andre, har laget serien ”Sweatshop”. Den handler om fast fashion industrien. Les mer her. Kork er kult sier Anja Stang i Greenhouse i sitt innlegg om oss. Hun ønsker å påvirke oss til å ta grønne valg. Les mer her. I året som har gått har vi samarbeidet med butikken Respect By Aurora i Oslo og Fair&square, begge har en etisk profil. Les mer her og her.Vi har deltatt på Økofestivalen i Sande som fremmer lokale og økologiske produkter. Les mer her. Og vi har også samarbeidet med stå på-dama Anniken som er daglig leder på Lørenskog bygdemuseum, som ser verdien av å ta vare på og utnytte gamle tradisjoner på flere områder.Les mer her. Sist men ikke minst har vi møtt mange veganere og deltatt på veganer festivaler, deriblant Julefestivalen, i regi av Veganmannen. Les mer her
Tilbake til de grønne tipsene publisert av Framtiden i våre hender. Hvilken prosess ligger bak skinnproduksjonen og hva gjør denne med miljøet? Hvor etisk er den? I følge Stella McCartney er skinnprodukter en større trussel for miljøet enn mange kunstige alternativer. Hun viser spesielt til Brasil som er en stor leverandør av skinn og lær på verdensbasis. Hun sier at i Amazonas står kvegdrift for over 80 % av regionens avskoging og vi vet at skogene er enormt viktig for klimaet og opptak av CO2. Hun sier at skinnproduksjon påvirker klima negativt i langt større grad enn f.eks resirkulert polyester og polyester. Les mer her.
Skinn må også gjennom en grundig behandling hvor det brukes mye giftige kjemikalier, deriblant krom. Disse giftige stoffene skader både miljø og mennesker som er berørt, oftest i fattige land. Kanpur nord i India leverer skinnprodukter i stor skala til den vestlige verden. Forurensning fra fabrikkene renner ut i Ganges og mennesker som er berørt lider med store helseproblemer. Se den prisbelønte Pulitzer filmen av Sean Gallagher, ”The Toxic Price of Leather”, den gir et godt innblikk i hva som foregår.Les mer her.
Noen forbrukere tar bevisste valg i forhold til skinnindustrien, blir veganske og noen velger å skaffe seg brukte og resirkulerte skinnvarer. Dette med gjenbruk er kanskje greit, men gir likevel et signal om at skinnprodukter er ok, eller? Jeg leste akkurat om Stine Friis som synset litt om dette dilemmaet i bloggen sin. Stine Friis fronter klimavennlig og etisk forbruk. Les mer her.
Men vegansk skinn eller imitert skinn, er nødvendigvis ikke et miljøvennlig alternativ. PVC er ekstra ille og anses som en versting, men også andre kunstige materialer er til skade for miljøet, noen mer enn andre.Les mer her.
Det finnes heldigvis vegansk skinn som er bra både for miljøet og uten utnyttelse av dyr og mennesker. Mushroom leather (sopp), Pinatex (annanasblader), tre, vokset økologisk bomull, hamp og kork, er alle sammen naturlige og mer miljøvennlige materialer som blir trukket frem som gode alternativer.Les mer her.
Corkini har satset på kork, naturens skinn, som er et allsidig naturprodukt og et alternativ til animalsk skinn, fremstilt uten giftige kjemikalier. Corkini samarbeider med mindre europeiske leverandører som produserer i småskala i Portugal og som vi besøker jevnlig og får nær kontakt med.
Synes du at kork er kult du også kanskje? Eller hva synes du egentlig? Vi vil gjerne høre fra deg, kanskje kan du sende oss et bilde av deg og veska du har kjøpt? Slik at vi kan legge det ut på sosiale medier eller nettsiden vår. Hvis bildet blir trukket ut, har du en sjanse til å vinne et gavekort på kr 1000.-
Vi ønsker å høre fra deg som har noe på hjertet, innspill eller et bilde, begge vil være med i trekningen den 11.desember! Så send i vei da vel, dobbelt opp er dobbel sjanse;)