DEN LYSE FINE TIDA VARER HELDIGVIS EN STUND TIL!

DEN LYSE FINE TIDA VARER HELDIGVIS EN STUND TIL!

Og hva passer vel bedre enn en veske i den naturlige korkfargen? Den er så lys og fin, og passer ekstra godt om sommeren synes jeg. Trærne og barken, som har vært preget av vær og vind, gjenspeiles så fint i korken på veskene…..

Men en kork er ikke bare en kork – ikke når det gjelder vin.

Akkurat på denne tida høster eller stripper de trærne i Portugal, fra slutten av mai til august. Første gang treet kan høstes er etter 25 år, den kalles jomfrukork, men denne kan ikke brukes til vinkorker for den er ujevn og ubrukelig. Tidligst ni år senere kan de høste igjen, for andre gang, men heller ikke denne er god nok til vinkorker. Først for tredje gang blir det kvalitetskork, amadia, reprodusert kork. Da er korken myk og håndterlig både utvendig og innvendig og kan brukes til vinkork. Da har det gått ca 45 år og fra da av kan de benytte barken til vinkorker, høste om igjen og om igjen, men tidligst hvert niende år.

Hovedproduksjonen går nemlig til vinkorker, hele 70% og under 10 % går til mote industrien. Derfor er det helt nødvendig at vinprodusentene etterspør kork og det er stor forskjell på kvaliteten på korken. Den fineste og mykeste, med minst mulig hull og jevn farge, blir solgt til årgangsviner. De mer rustikke med litt større porer, går til billigere viner. Vinkorkene stanses ut av den delen på barken som er nærmest stammen og som er mykest eller mest fleksibel. Det er luftmolekylene som frigjøres fra hullrommene i korken, som bevarer og utvikler vinens karakter. Når vi har med vin å gjøre, trengs et trent øye og et møysommelig arbeid bak hver kork, for å sortere ut kork som eventuelt er angrepet av sopp, og å skille på kvaliteten.

Neste gang du åpner en vin, så kan du se litt nøyere på korken og se på den om det er en kvalitetsvin du har med å gjøre;). Kan du huske om du har forsøkt å åpne en vin hvor korken gikk i stykker? Da har nok korken vært ganske porøs og du har hatt en rimeligere vin.  Ofte er det disse vinene som blir erstattet med skru-og plastkorker. Så se nøye på korken neste gang og husk å velge vin med kork, ikke minst for miljøets skyld.

Apropos miljø, visste du forresten at korktrærne også er motstandsdyktige mot brann? Det skal mye mer til for at korktrærne brenner enn andre trær, korkbarken står godt imot brann. Alle produkter av kork er brannherdige og motstår varme. Dessverre har det akkurat vært en stor skogbrann i Portugal, i det området hvor det er dyrket masse eukalyptus trær. De er importert til landet for mange år siden og brukes til å lage papir. Eukalyptus er ikke naturlige i faunaen, Pandaen bor ikke i Portugal, og trærne tørker ut jorda fordi de drikker masse vann og utrydder insekt og dyreliv. I tillegg er Eukalyptus trærne nesten selvantennelige på grunn av eukalyptus oljen. Men siden skogeiere tjener mye mer på disse trærne, så plantes de på bekostning av korktrærne som har sin opprinnelse her. Så enda en grunn til å satse på korken. Kork er bærekraftig, miljøvennlig og dyrevennlig, ja kork er kult rett og slett!

GO GREEN:)

 

Du kan lese mer om kork her:

  • Ingen produkter
Denne nettsiden bruker cookies for å gi deg best mulig brukeropplevelse.
Forstått!